یادداشت های دکتر رایگانییادداشتهای محیط زیستی
سنجش از دور چیست و چه کاربردهایی در مطالعات محیط زیستی دارد؟
درس هایی از سنجش از دور
سنجش از دور
از فیزیک به خاطر داریم، انرژی به سه شکل منتقل میشود: رسانش؛ همرفت؛ و تابش الکترومغناطیس. از این بین، تابش الکترومغناطیسی، انتقال انرژی به شکل موج است و باعث میشود انرژی خورشیدی به شکل موج به زمین برسد. سنجش از دور، فناوری نمونه برداری از تابش الکترومغناطیس است تا به کمک آن بتوان داده های مکانمند را تفسیر یا درک نمود. بر همین اساس امکان استخراج اطلاعات درباره عوارض، اشیاء و کلاسهای سطح زمین، اقیانوسها و اتمسفر مهیا خواهد شد. سنجش از دور همانگونه که از نام آن مشخص است، این نمونه برداری را از راه دور و بدون تماس فیزیکی با اجسام انجام میدهد، از این رو نسبت به فرآیندهای میدانی، برتریهای فراوانی دارد. شناخته شده ترین فرآیند سنجش از راه دور، کارکرد چشم انسان و دیدن اجسام است. در این فرآیند بخشی از انرژی الکترومغناطیس وارد چشم فرد میشود تا در نهایت امکان دیدن فراهم گردد، اما این انرژی نسبت به مجموعه انرژی های الکترومغناطیسی موجود در عالم هستی، بخش بسیار کوچکی را شامل میشود که بر اساس ساختار چشم قابل رویت است و از آن به عنوان بخش مرئی انرژی الکترومغناطیسی یاد میشود. سنجش از دور با اقتباس از کارکرد چشم سعی نموده است از سایر انرژی های الکترومغناطیس که برای چشم انسان قابل دید نیست نیز نمونهبرداری و آنها را تفسیر کند تا درک ما را از شرایط محیط بهبود بخشد. در مسیر حرکت انرژی الکترومغناطیسی از خورشید تا بالای اتمسفر زمین، مادهای برای برهمکنش با آن وجود ندارد، بنابراین این انرژی به شکل موج الکترومغناطیسی با سرعت نور از خلاء عبور میکند تا به اتمسفر برسد. وقتی این انرژی وارد اتمسفر میشود، در برخورد با مواد از رفتار موجی فاصله میگیرد و مدل برهمکنش آن ذره ای خواهد شد. به عبارت بهتر، این انرژی به شکل یک نوع خاص ماده با مواد دیگر موجود در محیط برهم کنش میدهد. مواد مختلف بر اساس نوع انرژی الکترومغناطیسی دریافتی، رفتار متفاوتی در این برهمکنشها از خود نشان میدهند یا به بیان ساده تر، هر ماده از هر انرژی الکترومغناطیس دریافتی درصد خاصی را بازتاب میدهد که به این ویژگی، رفتار طیفی مواد گفته میشود. دقیقاً به همین خاطر است که اجسام را به رنگهای مختلفی مشاهده میکنیم. سنجش از دور سعی دارد از این تفاوتها در رفتار طیفی مواد برای شناخت و درک اشیاء موجود در زمین استفاده کند.
سنجش از دور و محیط زیست
جالب است بدانید، یکی از معروفترین کتابهای مرجع در زمینه سنجش از دور، کتاب پروفسر ینسن (2007) است با عنوان “سنجش از دور محیط زیست“. همانگونه که اشاره نمودیم، مواد در یک یا چند بخش از انرژی الکترومغناطیس، رفتار منحصر به خود دارند. بنابراین تقریباً هر آنچه در یک چشم انداز در محیط وجود دارد به کمک فناوری های مختلف سنجش از دور قابل درک است. در اصل سنجش از دور به منظور شناخت دقیقتر محیط زیست توسعه یافته است. با این وجود، بد نیست به طور خاص اشاره ای مختصر به توانمندی های این فناوری در مطالعات محیط زیستی داشته باشیم.
سنجش از دور پوشش گیاهی
گیاهان اولین سطح زنجیره غذایی در یک زیست بوم را تشکیل میدهند. بنابراین پایش شرایط پوشش گیاهی به عنوان یک شاخص سلامتی محیط، از اولین ماموریت های ماهواره ای، همواره مدنظر قرار داشته است. فرآیندهای سنجش از دوری خاصی جهت ارزیابی پوشش گیاهی و پایش تغییرات آن به صورت کمی و کیفی توسعه یافته است تا آنجا که حتی برای این کار محصولات خاص ماهواره ای به صورت سری های زمانی تولید شده و در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است. به کمک این محصولات امکان بررسی تغییرات توان تولیدی و تغییر در مراحل فنولوژیکی گیاهی نیز فراهم شده است.
سنجش از دور آب
وابستگی شدید حیات انسانی به کیفیت و کمیت آب باعث شده است پایش مداوم این پارامتر همواره مورد توجه دانشمندان باشد. خوشبخانه رفتار طیفی آب بسیار متفاوت از سایر مواد است، بنابراین تشخیص آن از سایر پدیده های سطح زمین بوسیله سنجش از دور به راحتی امکان پذیر است. با این وجود سامانه های سنجش از دوری نیز به گونه ای تغییر ساختار یافته اند که بتوانند وضعیت کمی و کیفی پیکره های آبی را به راحتی رصد کنند. علاوه بر آن محصولات ماهواره ای خاصی جهت بررسی سلامت پیکرههای آبی تولید میشود که میتواند در بررسی روند تغییرات این زیست بومها بسیار کارآمد باشند. معمولاً از این محصولات جهت استقرار سامانه های هشداردهی خطرهای محیطی یا مدیریت پایدار این پیکره ها استفاده میشود. ایجاد نقشه های خطر سفیدشدن مرجانی، نقشه خطر تهاجم کشند قرمز و حتی استقرار سامانه های مدیریت صید آبزیان هم اکنون در بسیاری از نقاط دنیا به کمک سامانه های سنجش از دوری صورت میپذیرد.
سنجش از دور خاک، زمین شناسی و زمین ریختشناسی
تاکنون خصوصیات مختلف خاک مانند طبقه خاک، افقهای خاک، بافت خاک، و ویژگیهای خاک مانند شوری، پوسته سطحی، ماده آلی، زبری، وضعیت سلامت و تخریب خاک و … به کمک داده های سنجش از دور مورد بررسی قرار گرفته اند و در این مطالعات توان سنجش از دور به اثبات رسیده است. از دیگر کاربردهای سنجش از دور میتوان به تهیه نقشه های مختلف زمین شناسی و زمین ریخت شناسی اشاره نمود. هم اکنون یکی از جذابترین کاربردهای داده های ماهواره ای به اکتشافهای حرفهای معادن مربوط میشود که توجه متخصصین بیشماری را در سراسر جهان به خود جلب نموده است تا جایی که اکنون بسیاری از نرم افزارهای حرفه ای پردازش تصاویر ماهواره ای ابزارهایی برای تشخیص موادخاص از داده های ابرطیفی ماهوارهای توسعه داده اند.
سنجش از دور اتمسفری و بررسی تغییرات اقلیمی و آب و هوایی
کاربرد سنجش از دور به مطالعه سطح زمین محدود نمیشود و سنجنده های ماهواره ای ویژهای جهت بررسی پارامترهای اتمسفری همچون مقدار ازن، ذرات معلق، ریزگردها و گازها وجود دارند. بررسی روند تغییرات این پارامترهای اتمسفری در طول زمان همواره یکی از جذابتهای فن سنجش از دور به شمار میرود. مطالعه پیوسته پارامترهایی که تغییرات آب و هوایی و اقلیمی را نشان میدهند مانند درجه حرارت، بارش، رطوبت، برف و … توسط سنجنده های ماهواره ای امکان پذیر است و اخیراً محصولات ماهواره ای جهت بررسی روند تغییرات آب و هوا تولید شدهاند که میتوانند به خوبی خلا موجود در بانک اطلاعات داده های هواشناسی را از بین ببرد.